Elstartolt Nyíregyházán a Zöld Busz Mintaprojekt – Szombattól járja az utakat a zöld busz

November 14-től áll forgalomba Nyíregyházán az a száz százalékban elektromos meghajtású autóbusz, amely a Zöld Busz Mintaprojekt keretén belül érkezett a városba. A jármű Nyíregyháza teljes belterületén jelen lesz egy hónapon keresztül, a lakosok ingyenesen utazhatnak rajta.

November 14-től már a nyíregyháziak is tesztelhetik az új, teljesen elektromos meghajtású autóbuszt, mivel Nyíregyháza is részt vesz a Zöld Busz Mintaprojektben. A program célkitűzése elektromos buszok helyi közlekedésbe történő beillesztése demonstrációs céllal a vidéki nagyvárosokban, tapasztalatgyűjtés a járműbeszerzés és -használat, valamint az infrastruktúra kiépítése és a töltés terén. A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojektben való részvételhez a Magyar Állam 56 millió forint támogatást nyújt Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának. 

 

 – Nagyon nagy jelentőségűnek tartom azt, amit a kormány elindított, a Zöld Busz Projektet. Miniszterelnök úr bejelentette, hogy fix határidő után csak elektromos buszokat szeretne a kormány a nagyobb városokba. Nyíregyháza számára is nagy lehetőség, hogy az elsők között vehetünk részt a mintaprojektben, ami teljes mértékben összhangban van azzal, amit itt mi, nyíregyháziak gondolunk, és értem ez alatt a városvezetést is – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. 

  

Az elektromos autóbusz Nyíregyháza teljes belterületén jelen lesz, egy hónapon keresztül utazhatnak térítésmentesen az utasok rajta. A busz csendes, modern beltérrel, kényelmes ülésekkel rendelkezik és akadálymentesített. Egyszerre 90 fő tud rajta utazni.

– Körülbelül a futásteljesítménye 400 kilométert tud. A töltése 6 órát vesz igénybe. A költséghatékonyság miatt éjszakai töltésre álltunk be. 12 akkucsomaggal van ellátva, 6 db hátul, 6 db pedig a tetőtéren helyezkedik el, ezek biztosítják az elektromos autóbusznak a működését. Ami még különleges ebben a buszban, hogy fékezéskor a termelt energiát visszatölti az akkumulátorba és ezzel is hozzájárul a menetidő meghosszabbításához – nyilatkozta Lakatos István, a CS-PROCESS Mérnöki Kft. stratégiai és gazdasági igazgatója

A Zöld Busz Mintaprojekthez kapcsolódik egy installáció is, amely péntektől, öt napon keresztül lesz látható a Kossuth téren, célja a környezettudatosság erősítése a lakosságban.